Přejít k obsahu  Přejít k hlavnímu menu

Koktejly

Bobby Burns

BOBBY BURNS

  • 50ml Highland park 12 y.o.
  • 20ml sladkého červeného vermutu
  • 10ml D.O.M. Benedictine

Opět bude zapotřebí míchací sklenice nebo džbánu. Nalijte všechny suroviny do nádoby, přidejte led a míchejte. Proceďte hotový koktejl do vychlazené sklenice a přelomte nad drinkem citronovou kúru. Pokud seženete skotskou sladkost „shortbread“, bude vhodným doplňkem tohoto nápoje. Samozřejmě, doutník se taky hodí.

Příběh: Receptura je zmíněna poprvé v Savoy coctail book od Harryho Craddocka (1930). Tento koktejl je pojmenován a věnován památce Roberta „Bobby“ Burnse (1759 – 1797). Něco jiného vypráví Old Waldorf-Astoria Bar Book: „Možná, že je tenhle koktejl pojmenován po slavném skotském spisovateli a vlastenci, ale možná, že byl pokřtěn po prodejci doutníků v Old Bar.“ Tato značka skutečně existovala začátkem 20. století, takže je docela možné, že byl drink vytvořen ve Waldorfu před americkou prohibicí.

Blood Sand

BLOOD & SAND

  • 40ml Highland park 12 y.o.
  • 20ml sladkého červeného vermutu
  • 20ml čerstvé pomerančové šťávy
  • 20ml třešňového likéru

Odměřte všechny ingredience do šejkru, naplňte jej ledem a řádně protřepejte. Proceďte do vychlazené sklenice. Ozdoby není zapotřebí, ale můžete zkusit zkaramelizovaný pomeranč.

Příběh: Také drink z prohibiční éry. Rovněž byl poprvé zmíněn v Savoy coctail book z roku 1930. Pojmenován je po filmu Rudolpha Valentina Blood and Sand, tj. Krev a písek. Tématem filmu z 1922 jsou býčí zápasy. Vermut a likér v drinku symbolizují krev, častý úkaz v zápasech s býkem, a pomerančová šťáva a skotská svou barvou připomínají písek, který pokrývá povrch arény.